Dks - Oslo kommune
Postadresse: Postboks 6127, Etterstad, 0602 Oslo
Besøksadresse: Strømsveien 102, 0602 Oslo
KOLLASJ - en samtidsfestival for unge (Rikskonsert...
Produksjonsliste

KOLLASJ - en samtidsfestival for unge (Rikskonsertene)

Se alle bilder, videoer, lydklipp, vedlegg

Du har sikkert prøvd det;  å klippe noe opp i biter, som du så setter sammen på ny, til et nytt bilde. Du har en kollasj!

Man kan klippe og lime i papir, i lyd og musikk, og i bilder og film. Gammelt skrot kan bli til en ny skatt. Man tar noe man har, deler det opp og setter sammen til en ny form og en ny mening.

På festivalen vil du oppleve rare og fine kollasjer i bilde, musikk, film og video.

Velkommen til Kollasj på Sentralen!

Lærerveiledning

Informasjon om Kollasj

Om tema: Collage eller kollasj på godt norsk, er en teknikk og et uttrykk som brukes innen mange kunstsjangre. Kollasj handler om å skape nye fortellinger og nye forbindelser. Mellom tekster, mellom uttrykk, mellom mennesker. Slik sett er Kollasj en metafor for noe større.

En fin måte å gå inn i kollasj-tematikken, er å bruke en skoletime på et praktisk verksted. Nederst i lærerveiledningen  finner du et ferdig opplegg, som du som lærer kan benytte til å jobbe med kollasj sammen med elevene. Dette er bygget på workshopen noen av skolene/ klassene har deltatt på i forkant: Kollasj-workshop m Torun Katarina Linge

Programmet:

People Like Us/ Vicki Bennett: Live videokollasj (Forstanderskapssalen)
Hvordan få Harry Potter til å møte Peter Pan og The Beatles? Den britiske kunstneren Vicki Bennett er internasjonalt anerkjent som en pioner innen audiovisuell collage. Under kunstnernavnet People Like Us sampler hun originale opptak fra både eksperimentell og populærkulturell musikk, film og radio. Bennett har laget en filmcollage spesielt for Kollasj, der vi besøker London i fiksjonens univers. Musikken spilles live.

Lasse Marhaug: Live vinylkollasj (Gymsalen)
Støymusiker Marhaug leker med vinylplater og platespillere. Han kapper og knuser vinylplatene fysisk og setter dem sammen på nytt, med teip og lim. - Hva slags musikk får vi da? I tillegg til å eksperimentere med de fysiske platene og spillerne, setter han sammen musikalske sjangre som egentlig ikke hører sammen, til en ny og morsom helhet.

Nordic Voices / Kjell Tore innervik / Guro  Skumsnes Moe / Christian Meaas Svendsen: Live musikkverk-kollasj (Marmorsalen)
Vokalsekstetten Nordic Voices i kollasj med slagverkeren Kjell Tore Innervik og en enorm Octobass (= verdens største kontrabass!), med hele to strykere; Guro Skumsnes Moe og Christian Meaas Svendsen. Vi får en live musikkverkkollasj.

Popp-opp:Marcus Andreassen og Nina Biong

Lysdesign: Kyrre Heldal Karlsen

Regi: Hallgeir Frydenlund

VIKTIG!

Praktisk: Sentralen er arena for Kollasj (se veibeskrivelse til høyre).

Klassene fordeles i tre grupper: G1, G2, G3. Skolen får informasjon om hvilken gruppe klassene tilhører i forkant. Viktig at lærer noterer seg gruppenummer, før ankomst til Sentralen.
Klassene vil bli møtt på utsiden, og fulgt rundt som en gruppe av guider. Besøket vil vare i tilsammen 1 time og 40 min.

NB! Sekker må legges igjen på skolen, da det ikke blir garderobemulighet.

Sentralen er et stort, over 100 år gammelt bankhus, midt i Oslo. I dag er pengene og verdipapirene i bankhvelvet byttet ut med musikk, og kunst. I kontorene er bankmenn- og kvinner byttet ut med kulturarbeidere. http://www.sentralen.no/

Last ned:

Om utøvere og produsenter

Rikskonsertene
  • Arrangert av: Dks - Oslo kommune
  • Kunstnere/grupper: People Like Us/ Vicki Bennett, Lasse Marhaug, Nordic Voices, Guro Skumsnes Moe, Christian Meaas Svendsen, Kjell Tore Innervik m.fl.
  • Produsent: Ane Roggen aro@kulturtanken.no og Hallgeir Frydenlund hf@kulturtanken.no - i samarbeid med Anne Hilde Neset (nyMusikk).
  • I samarbeid med: Kollasj er et samarbeid mellom nyMusikk, Kulturtanken og Den kulturelle skolesekken i Oslo.
  • Idé/opplegg: nyMusikk v. Anne Hilde Neset og Kulturtanken v. Ane Roggen og Hallgeir Frydenlund.

Multimedia og vedlegg

Kollasj_image.jpg
Foto: Fotocollage Lars Opstad Kulturtanken
Vinterhagen Sentralen
Foto: Sentralen
Trinn: 1 - 7
Kontaktperson produksjon
Praktiske spørsmål rundt besøket, kontakt Anders Tollefsen: at@kulturtanken.no
Faglig relevans
Kollasj handler om å komponere! Om å sette mindre deler sammen til en ny og større enhet - i billedkunst, i musikk og i video og film. Dette vil elevene få oppleve under Kollasj-besøket.
Cathrine Jakobsen caj@kulturtanken.no
Programlengde
Kollasj-besøket vil vare 1 time og 40 min
Arena / rom
Sentralen, Øvre Slotsgate 3
Merknad
VIKTIG praktisk informasjon til lærere: se Lærerveiledning til venstre.
Ankomst fra Karl Johan / Egertorget (T-bane til Stortinget, utgang Øvre slottsgate). Følg Øvre slottsgate til den krysser Tollbugata. Der vil dere bli tatt imot av arrangøren.Kart: Egertorget – Øvre slottsgate 3
Arrangert av:
Dks - Oslo kommune